İnternette gezinirken sürekli olarak poğaca
tarifleri başlıklı yazılar görüyorsunuz, ancak açma ile poğaça
arasındaki farkı bilmeyen pek çok kişinin de olduğunu biliyoruz. Bizde bu
makalemizde bu iki hamur işi arasındaki farkın ne olduğunu anlatalım istedik.
Açma hamurunda katılaşmama olmaması için yağ ile iyice yoğurmanız ve sonrasında
dinlenmeye bırakmanız gerekir. Poğaça ile açma hamurunun yapılışı birbirine
benzerlik gösterse de bazı noktalarda farklar vardır. Örneğin açma hamuru
hazırlarken içerisine yumurta koymazsınız. Poğaçanın üzerine kızarması için yumurta
sürersiniz. Açma hamurunun içerisine karbonat konulmayabilir, fakat poğaçanın
içerisine karbonat konulması gerekir. Çünkü bu üzerinin kabarması açısından
önemlidir. Açma hamurunu dinlenmeye bırakırsınız fakat poğaça hamurunda böyle
bir zorunluluğunuz yoktur.
Açma ve Poğaça Hamuru
Yapılışı
Açma hamurunuzun kıvamını yakalaması için maya konması
gerekir, poğaça da ise maya isteğe bağlı olarak kullanılabilir. Açma hamurunun
tel tel olması için içinde katı yağ kullanılır, poğaça
hamurunda ise sıvı yağ ve birazcık margarin kullanılmalıdır. Açma hamuru
kıvamını tam olarak yakalayamazsanız sertleşir, bunun için yumuşak olmasını
sağlamanız açısından ekstra yağ ekleme yapılabilir. Poğaça hamurunda ise
ekstradan bir yağa gerek kalmaz. Açma hamuru hazırlanırken tüm malzemeler bir
arada yoğrulabilir ancak poğaça hamurunda malzemeler hamurun arasına konulur.
İster açma olsun ister poğaça her ikisinin de Türk kültüründe önemli bir yere
sahip olduğunu biliyoruz. Sitemizde poğaça tariflerine yer verirken lezzet bölgeleri
göz önünde bulundurulmuştur.
Yorumlar
Yorum Gönder